Resa med barn, går det? Absolut! Det handlar bara om att förbereda sig väl och vara flexibel under resan. Tänk på att inte ha för höga förväntningar på allt du ska hinna med. Det gäller att anpassa resan och aktiviteterna efter barnen, särskilt om de är små.
Resa med bebis
Att resa med ett litet barn handlar om att förbereda sig väl och vara flexibel. Det gäller särskilt om du ska flyga med bäbis. Om barnet ammar slipper du i alla fall tänka på att ha med mat. Om barnet får bröstmjölksersättning gäller det att ha koll på vattenkvaliteten på resmålet. Är du osäker så använd flaskvatten.
Inför resan:
- Vaccination. Prata med BVC om vilka vaccinationer som är aktuella för just ditt resmål i god tid innan resan. Tänk på att ett litet barn inte har fullgott vaccinationsskydd.
- Försäkring. Kontrollera att din hemförsäkring innehåller en reseförsäkring och vilka villkor som gäller. Kom ihåg att ta med dig alla viktiga telefonnummer och annan information om försäkringen.
- Pass. Hela familjens pass ska vara giltiga, och gärna ha minst 6 månader kvar innan utgångsdatum. Även spädbarn behöver pass. Pass för barn under 12 år gäller endast i tre år.
- EU sjukförsäkringskort. Ska du resa inom Europa bör du beställa ett EU sjukförsäkringskort från Försäkringskassan, det är gratis. Kortet ger dig rätt till nödvändig vård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. Barn ska ha ett eget EU-kort.
- Tänk praktiskt. Packa ner allt som behövs för att klara den vanliga vardagen hemma med ditt barn. Utrustning för blöjbyten, matning, sovning, underhållning etc. Men ta inte med för mycket. Om det är någon förment smart pryl du har hört om, men hittills inte behövt, kanske du inte behöver lägga pengar och bagageutrymme på just den på resan.
Under resan:
- Barnvagn på flyget. Att ta med barnvagn på flyget är oftast gratis, men kolla för säkerhets skull vad som gäller för ditt flygbolag. Är barnet under 2 år får en barnvagn tas med utöver den tillåtna bagagevikten för resan. Dessutom tillåter många flygbolag att ytterligare barnrelaterade tillbehör får medtas utan extra kostnad, som till exempel barnstol, resesäng och liknande.
- Extra bagagevikt. Du kan ibland få extra incheckat bagage när du reser med små barn, så ta reda på vad som gäller. Det är även lite andra regler som gäller för vätskor som välling, gröt och barnmat.
- Start och landning. Under start och landning, som kan kännas obehagligt för ett barn, är det bra om barnet har något att suga på för att tryckutjämna. Var inte orolig om barnet gråter, det har en tryckutjämnande effekt.
På resmålet:
- Skydda från sol. Små barn under 1 år ska inte vara i solen över huvud taget och ha skyddande kläder över hela kroppen, samt solhatt. Äldre barn ska skyddas med heltäckande kläder eller hög solskyddsfaktor.
- Diarré. Ska du resa till en plats där risken för turistdiarré är stor bör du ha med dig vätskeersättning anpassat för barn. Om ditt barn är under 6 månader och drabbas av akut diarré bör du kontakta läkare. Är barnet äldre klarar det sig oftast bättre. Var väldigt observant på om diarrén är långvarig, om barnet slutar kissa (misstänkt vätskebrist) eller om barnet slutar dricka. Kontakta läkare!
Resa med barn
Om du ska resa med lite större barn gäller många av råden ovan också. Nu behöver du dock tänka mer på att resmål och aktiviteter är anpassade efter deras intresse, nivå och kapacitet. Är det konstmuseer, shoppingturer eller vattenland som gäller?
Ett tips för att få barnen mer engagerade i resan (och även under resan) är att låta dem vara med och planera. Titta på bilder, skrolla på kartan, läs på. Gör upp en rutt tillsammans om ni ska resa runt. Låt dem bestämma var ni ska äta under några dagar på resan.
Det kanske inte behöver sägas idag, men fota och filma mycket! Och inte bara med mobilkameran, utan även med en bättre kamera om du har. Den här resan med barnen i just den här åldern är helt unik och kommer att skapa minnen för livet både för dig och ditt barn. Men tänk på att inte låta fotandet ta överhanden utan kom ihåg att vara närvarande i stunden.
Semester som föräldraledig
Många väljer att ta semester och samtidigt ta ut föräldrapenning. I många länder med lägre levnadsomkostnader än Sverige går det att leva hela familjen på en föräldrapenning genom att planera smart.
Om du vill vara helt säker på vad som gäller i just ditt fall bör du såklart kolla med Försäkringskassan, men i generella drag kan man säga följande: så länge resan under föräldraledigheten är kortare än 6 månader och ingen förälder kommer att arbeta i det nya landet finns det inget särskilt att oroa sig för. Barnet får såklart inte lämnas till någon omvårdnad som till exempel förskola eller liknande de dagar som föräldern tar föräldrapenning. Men det är ju samma regler som hemma.
Senaste kommentarer